Dječji psiholog - Psihološka pomoć kod djece

Dječji psiholog - Psihološka pomoć kod djece

Psihoterapijski tretman djece i adolescenata pristup je kojim roditelji mogu tražiti pomoć u rješavanju poteškoća i problema koji se javljaju kod djetetova ponašanja ili mentalnog zdravlja.

Dječji psiholog može pomoći djeci i obiteljima razumjeti teškoće, modificirati obrasce ponašanja te dovesti do pozitivnih promjena u njihovim životima. Psihološka pomoć kod djece, odnosno stručni dječji psiholozi i psihoterapeuti osposobljeni su kako bi djeci pomogli shvatiti što se događa u njihovim životima – na način koji oni to mogu razumjeti.

Kako psihoterapija može pomoći djeci?

Psihoterapija djeci i njihovim roditeljima može pomoći u otklanjanju raznih izazova te doprinijeti emocionalnom i mentalnom razvoju i napretku. Cilj terapijskog rada s djecom je pomoći im da bolje protumače poteškoće s kojima se susreću i/ili neugodne emocije koje mogu osjećati. Kada se djetetovi socijalni i emocionalni problemi te izloženost stresu zanemaruju, to može negativno utjecati na njihov cjelokupan razvoj.

Dječji psiholog ili psihoterapeut djeci može pružiti podršku kod borbe s određenim nepogodnim razdobljima i situacijama, poput obiteljskih problema, problema u školi ili poteškoća u svakodnevnom funkcioniranju. Uloga stručnjaka je djecu naučiti nositi se sa stresom, tjeskobom, tugovanjem ili traumom, dok terapija ima veliku ulogu i kod tretmana poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje, opsesivno-kompulzivnog poremećaja, depresije, anksioznosti, poremećaja u prehrani i drugih.

Kako funkcionira terapijski rad s djecom?

Psihoterapija djece i adolescenata uvelike se razlikuje od psihoterapije odraslih osoba. Uloga psihoterapeuta u terapijskom radu s djecom uključuje kreativan i interaktivan pristup radu te stvaranje osjećaja sigurnosti i povjerenja. Program psihoterapije također ovisi i o razvojnom razdoblju djeteta te se proces prilagođava tom kriteriju kako bi djeca i mladi mogli razumjeti korištene tehnike i aktivno sudjelovati u terapijskom procesu. Rad s manjom djecom obično uključuje terapiju kroz igru i učenje za čije vrijeme psihoterapeuti pružaju podršku te djeci pomažu učvrstiti uvjerenja u vlastite snage i vrijednosti.

Psihološka pomoć kod djece i adolescenata najčešće se sastoji od učenja kroz razgovor. Adolescenti često posjeduju iskrivljena temeljna uvjerenja o sebi te im terapija pomaže usmjeriti se na prepoznavanje i modificiranje takvog razmišljanja. Ovaj oblik terapije nerijetko uključuje vođenje dnevnika misli u svrhu lakšeg identificiranja negativnih misli te eliminacije takvih misli u budućnosti.

Kada biste trebali potražiti psihoterapeuta za svoje dijete?

Kada je vaše dijete izloženo različitim vrstama stresora ili traumatskim iskustvima, može postati osobito teško nositi se s osjećajem da ništa ne možete učiniti kako biste mu pomogli suočiti se s novonastalim izazovima. Tada dječji psiholog ili psihoterapeut može biti izuzetno koristan – može pomoći prepoznati i identificirati smetnje u psihičkom i emocionalnom razvoju koje muče vaše dijete i koje ga sprječavaju u nesmetanom i bezbrižnom funkcioniranju u svakodnevici.

Psihoterapiju za svoje dijete važno je potražiti u onom trenutku kada spoznate da sami ne možete utjecati i poboljšati situaciju ili stanje te ako ne znate kako se nositi sa stresom koju situacija donosi vama ili vašem djetetu. Smetnje u mentalnom zdravlju djeteta mogu utjecati i na mentalno zdravlje roditelja. Važnost terapije odražava se i u tome da će ona pomoći ne samo vašem djetetu, već i vama kao roditelju jer će umanjiti stres, tjeskobu te neugodne emocije koje pojačana briga za vlastito dijete može prouzročiti.

Kako vi kao roditelj možete pomoći u procesu?

Postoji nekoliko načina na koji roditelji mogu pridonijeti terapiji kako bi ona imala optimalan i željeni učinak:

  • Pronalaženje terapeuta s kojim se i roditelj i dijete osjećaju ugodno - Stručan i pouzdan dječji psiholog vodit će računa o tome da se dijete osjeća ugodno i uvaženo.
  • Redovito vođenje djeteta na terapiju - Nijedna promjena ne događa se preko noći. Potreban je određeni broj terapijskih susreta kako bi dijete usvojilo nove vještine i naučilo ih prakticirati.
  • Upoznavanje s djetetovim terapeutom – Traženje smjernica od terapeuta za pružanje podrške djetetu kada se teškoće pojave kod kuće.
  • Provođenje vremena s djetetom i stvaranje povjerenja – Odvajanjem nekoliko sati dnevno u svrhu provođenja kvalitetnog vremena s djetetom. Igranjem, kuhanjem, čitanjem ili razgovaranjem. Davanjem do znanja da ste tu za njih i da vam se uvijek mogu obratiti i povjeriti.

Odluka o pronalasku psihološke pomoći za svoje dijete svakako nije jednostavna te je izazovno napraviti prvi korak na putu traženja pomoći, no važno je imati na umu da je to put prema zdravijoj emocionalnoj i psihičkoj stabilnosti. Kako bi se vaše dijete osjećalo sigurno, ugodno i zainteresirano kroz cijeli proces, potrebno je pružiti mu bezuvjetnu podršku, otvorenu komunikaciju te izgraditi osjećaj povjerenja i dobronamjernosti.

Više članaka

»