Dječji psiholog - Psihološka pomoć kod djece

Dječji psiholog - Psihološka pomoć kod djece

Psihoterapijski tretman djece i adolescenata pristup je kojim roditelji mogu tražiti pomoć u rješavanju poteškoća i problema koji se javljaju kod djetetova ponašanja ili mentalnog zdravlja.
​​​​​​​Dječji psiholog može pomoći djeci i obiteljima razumjeti i riješiti probleme, modificirati obrasce ponašanja te poduzeti pozitivne promjene u svojim životima. Psihološka pomoć kod djece, odnosno stručni dječji psiholozi i psihoterapeuti osposobljeni su kako bi djeci pomogli shvatiti što se događa u njihovim umovima, tijelima i životima – na način koji oni to mogu razumijeti.

Kako psihoterapija može pomoći djeci?

Psihoterapija djeci i njihovim roditeljima može pomoći u otklanjanju raznih problema te doprinijeti emocionalnom i mentalnom razvoju i napretku. Cilj terapijskog rada s djecom je pomoći im da bolje protumače probleme s kojima se susreću i/ili negativne emocije koje mogu osjećati. Kada se djetetovi socijalni i emocionalni problemi te psihički stres zanemaruju, to može negativno utjecati na njihov obrazovni proces i razvojne prekretnice.

Dječji psiholog ili psihoterapeut djeci može pružiti podršku kod borbe s određenim nepogodnim razdobljima i situacijama, poput obiteljskih problema, problema u školi ili poteškoća u svakodnevnom funkcioniranju i razvoju. Uloga stručnjaka je djecu naučiti nositi se sa stresom, tjeskobom ili pak tugovanjem i traumom, dok terapija ima veliku ulogu i kod tretmana određenih stanja kao što su ADHD, OKP, depresija, anksioznost, poremećaji u prehrani, itd.

Kako funkcionira terapijski rad s djecom?

Psihoterapije djece i adolescenata uvelike se razlikuje od psihoterapije odraslih osoba. Tehnike koje psiholozi koriste prilagođene su djeci na način da ih oni bolje razumiju te tim putem terapija dobija znatno povoljniji učinak. Uloga psihologa u terapijskom radu s djecom uključuje stvaranje sigurnosti i povjerenja te kreativan i interaktivan pristup radu. Program psihoterapije također ovisi i o razvojnom razdoblju djeteta te se proces prilagođava tom kriteriju. Rad s mlađom djecom obično uključuje terapiju kroz igru i učenje za čije vrijeme psihoterapeuti daju pohvale i podršku te pomažu djeci pronaći povjerenje u sebe, svoje snage i vrijednosti.

Psihološka pomoć kod djece, adolescenata i tinejdžera najčešće se sastoji od učenja kroz razgovor. Tinejdžeri često razvijaju iskrivljena temeljna uvjerenja o sebi, dok terapija pomaže u prepoznavanju i modificiranju takvog razmišljanja. Terapeut može postaviti niz pitanja ili zamoliti osobu da vodi zapis ili dnevnik kako bi pomogao identificirati znakove te tako zajedno mogu probati preduhitriti i eliminirati takve negativne misli.

Kada biste trebali potražiti psihoterapeuta za svoje dijete?

Kada vaše dijete pati od mentalnog, socijalnog ili emocionalnog stresa ili traume, može postati osobito teško nositi se s takvom situacijom, pogotovo kada osjećate da ništa ne možete učiniti da im pomognete riješiti problem. Tada dječji psiholog ili psihoterapeut može biti izuzetno koristan – može pomoći prepoznati i identificirati smetnje u psihičkom i emocionalnom razvoju koje muče vaše dijete i koje ga sprječavaju u nesmetanom i bezbrižnom funkcioniranju u svakodnevici.

Psihoterapiju za svoje dijete trebali biste potražiti u onom trenutku kada spoznate da sami ne možete utjecati i poboljšati situaciju ili stanje, ili ako ne znate kako se nositi sa stresom koju situacija donosi vama ili vašem djetetu.

Smetnje u mentalnom zdravlju djeteta mogu utjecati i na mentalno zdravlje roditelja. Važnost terapije odražava se i u tome da će ona pomoći ne samo vašem djetetu, već i vama kao roditelju jer će umanjiti stres, tjeskobu i brigu te negativne emocije koje možete osjećati zbog nepovoljne situacije.

Kako vi kao roditelj možete pomoći u procesu?

Postoji nekoliko načina na koji roditelji mogu pridonijeti terapiji kako bi ona dobila optimalan i željeni učinak:

  • Pronađite terapeuta s kojim se i vi i vaše dijete osjećate ugodno - Stručan i pouzdan dječji psiholog vodit će računa o tome da se vaše dijete osjeća ugodno i uvaženo.
  • Redovito vodite dijete na terapiju - Nijedna promjena ne događa se preko noći. Potrebno je mnogo terapijskih posjeta kako bi vaše dijete usvojilo nove vještine i naučilo ih prakticirati.
  • Upoznajte se s terapeutom vašeg djeteta – Raspitajte se o tome što možete učiniti kada vaše dijete pokaže probleme kod kuće te kako mu sami možete pomoći u prevladavanju poteškoća.
  • Provodite vrijeme sa svojim djetetom i stvorite povjerenje – Odvojite nekoliko sati dnevno kako biste proveli kvalitetno vrijeme sa svojim djetetom. Igrajte se, kuhajte, čitajte ili razgovarajte. Dajte im do znanja da ste tu za njih i da vam se uvijek mogu obratiti i povjeriti.

Odluka o pronalasku psihološke pomoći za svoje dijete svakako nije laka te je često teško napraviti prvi korak, no svakako razmišljajte kako je to put prema zdravijoj emocionalnoj i psihičkoj stabilnosti. Kako bi se vaše dijete osjećalo sigurno, ugodno i zainteresirano kroz cijeli proces, potrebno je pružiti mu bezuvjetnu podršku, otvorenu komunikaciju te osjećaj povjerenja i dobronamjernosti.

Više članaka

»