Sportski psiholog - Psihološka priprema sportaša

Sportski psiholog - Psihološka priprema sportaša

Svima nam je dobro poznata činjenica kako je tjelesna aktivnost jednako toliko važna u održavanju psihičkog, koliko i fizičkog zdravlja. ​​​​​​

Vježbanje pozitivno utječe na naše mentalno zdravlje ublažavajući tjeskobu, stres i depresiju te poboljšavajući samopouzdanje i kognitivne funkcije. Intenzivni treninzi i profesionalno bavljenje sportom sa sobom nose i određeni teret koji ponekad može imati negativan utjecaj na psihičko zdravlje sportaša – koji se, da bi pravilno funkcionirali i postizali optimalne rezultate, moraju naučiti nositi s njime. Na tom zahtjevnom putu značajan doprinos imaju sportski psiholozi.

Koje mentalne izazove donosi sport?

Velik broj sportaša bori se s određenim mentalnim i emocionalnim izazovima koji ih često sputavaju u izvedbi ili pak svakodnevnom životu. Učestali i intenzivni treninzi, osim fizičke snage, zahtijevaju i veliku količinu mentalne energije. Bavljenje sportom podrazumijeva ogromnu posvećenost, trud i koncentraciju te brojna odricanja i žrtve, s čime se mnogi sportaši otežano nose. Ta skrivena i nepovoljna strana sporta uglavnom je neprimjetna publici zbog čega postoje različite stigme u vezi mentalnog zdravlja sportaša. Mnogi se boje i ustručavaju potražiti pomoć, što nerijetko dovodi do dodatnog pritiska koji može nepovoljno utjecati na njihovo psihičko zdravlje.

Sportski psiholog i psihološke pripreme koje provodi sa sportašem ne služe samo kako bi pomogle riješiti postojeće teškoće, već i u svrhu prevencije neugodnih emocija te mentalnih stanja potičući motivaciju i disciplinu te podučavajući različite načine razvijanja emocionalne snage i inteligencije.

Koja je uloga psihologa kod uspjeha sportaša - tko su sportski psiholozi?

Sportski psiholozi rekreativnim i profesionalnim sportašima pomažu u prevladavanju izazova i poteškoća te unapređenju izvedbe i postizanju određenih ciljeva. Njihova je uloga vrlo značajna kod savladavanja psihičkih faktora koji su sastavni dio svakodnevnog života sportaša.

Sportski psiholog tako, osim kod prisutnosti određenih tegoba i smetnji, može pomoći i kod:

  • Poboljšanja izvedbe – Psiholozi sportašima mogu pružiti podršku i pomoć u prevladavanju prepreka, postizanju ciljeva te ostvarivanju punog potencijala.
  • Borbe s pritiskom i tjeskobom prisutnom pred natjecanja - Sportski psiholozi mogu pomoći sportašima nositi se s pritiskom koji im stvaraju roditelji, publika i treneri, ali i vlastita očekivanja.
  • Oporavka od ozljeda - Nakon ozljede, sportašima će možda trebati pomoć u toleriranju boli, pridržavanju režima fizikalne terapije ili prilagodbi na izostanak s redovnih treninga.
  • Održavanja motivacije i discipline – I najveći sportaši ponekad vode borbu sa samodisciplinom te im je potrebna podrška u pronalasku i održavanju motivacije za treniranjem.

Mnogi sportaši ulažu maksimalan trud i brojne sate u treninge i pripreme, pitajući se kasnije zašto njihovi fizički napori nisu dovoljni kako bi postigli rezultate kojima su težili i za koje su marljivo trenirali. Ono što u tom slučaju često zanemaruju zapravo je mentalna priprema koja je jednako važna kao i ona fizička. U toj pripremi ponekad će biti potrebno potražiti pomoć stručnjaka, preciznije rečeno psihologa kako bi radili na cilju postizanja željenih rezultata i ciljeva.

Kako pronaći sportskog psihologa?

Ako osjetite potrebu ili želju za nekom od usluga koje nudi profesionalni sportski psiholog, svakako uzmite u obzir kvalifikacije i stručnost psihologa. Platforma Razgovor.hr na usluzi vam stoji s nizom stručnih i specijaliziranih psihologa koji mogu pružiti podršku i pomoć u svladavanju raznih poteškoća i izazova koji se mogu pojaviti prilikom bavljenja sportom.

Najbitniji korak koji trebate poduzeti prilikom potražnje psihologa jest identificirati svoje zahtjeve i potrebe. Prije nego odaberete terapeuta, proučite situaciju u kojoj se nalazite i/ili područja koja želite poboljšati. Tražite li nekoga tko vam može pomoći tijekom procesa rehabilitacije ili kod razvoja programa poboljšanja izvedbe? Ili pak tražite stručnjaka koji može pomoći kod konkretne smetnje ili prilikom svakodnevnog funkcioniranja?

Kada jasno odredite vrstu usluga koje tražite, moći ćete odlučiti kakav stručnjak odgovara vašim potrebama. Ako i dalje možda niste sigurni, slobodno nam se obratite i rado ćemo vam pomoći u pronalasku adekvatnog stručnjaka.

Uspjeh u sportu sastoji se od velikog fizičkog i psihičkog napora za koje su potrebne dugotrajne pripreme i treninzi. Psihološka priprema i mentalni trening kod sportaša su ključni u održavanju motivacije te postizanju uspješne karijere. Čak se i najuspješniji sportaši susreću s određenim smetnjama psihičkog zdravlja, koje bez odgovarajuće podrške mogu ostaviti negativne posljedice na cjelokupno zdravlje pojedinca. Stoga, važnost uloge psihološke potpore u uspjehu sportaša trebamo nastojati približiti svim sportašima te prepoznati kao kvalitetnu i nužnu praksu u svijetu sporta.

Više članaka

»