Sportski psiholog - Psihološka priprema sportaša

Sportski psiholog - Psihološka priprema sportaša

Svima nam je dobro poznata činjenica kako je tjelesna aktivnost jednako toliko važna u održavanju psihičkog, koliko i fizičkog zdravlja.


​​​​​​​Vježbanje pozitivno utječe na naše mentalno zdravlje ublažavajući tjeskobu, stres i depresiju te poboljšavajući samopouzdanje i kognitivne funkcije. Intenzivni treninzi i profesionalno bavljenje sportom, međutim, sa sobom nose određeni teret koji ponekad može imati negativan utjecaj na psihičko zdravlje sportaša – koji se, da bi pravilno funkcionirali i postizali optimalne rezultate, moraju naučiti nositi njime. Na tom zahtjevnom putu svoj značajni doprinos ima sportski psiholog.

Koje mentalne izazove donosi sport?

Velik broj sportaša bori se s određenim mentalnim i emocionalnim izazovima koji ih često sputavaju u izvedbi ili pak svakodnevnom životu. Učestali i intenzivni treninzi, osim fizičke snage i energije, zahtijevaju i veliku količinu mentalne energije. Bavljenje sportom podrazumijeva ogromnu posvećenost, trud i koncentraciju te brojna odricanja i žrtve, s čime se mnogi sportaši teško nose. Ta skrivena, nepovoljna, strana sporta uglavnom je neprimjetna publici zbog čega postoje različite stigme u vezi mentalnog zdravlja sportaša. Mnogi se pak boje i ustručavaju potražiti pomoć, što nerijetko dovodi do dodatnih pritisaka i tereta koji, nažalost, mogu ostaviti trajnu štetu na psihičko zdravlje.

Sportski psiholog i psihološke pripreme koje provodi sa sportašem, naime, ne služe samo u kako bi pomogle riješiti postojeće probleme, već i u svrhu prevencije negativnih i nepovoljnih emocija te mentalnih stanja potičući motivaciju i disciplinu te podučavajući različite načine razvijanja emocionalne snage i inteligencije.

Koja je uloga psihologa kod uspjeha sportaša - tko su sportski psiholozi?

Sportski psiholozi rekreativnim i profesionalnim sportašima pomažu u prevladavanju problema i poteškoća te unapređenju izvedbe i postizanju određenih ciljeva. Njihova je uloga vrlo značajna kod savladavanja psihičkih faktora koji su sastavni dio svakodnevnog života sportaša. Sportski psiholog tako, osim kod prisutnosti određenih tegoba i smetnji, može pomoći i kod:

  • Poboljšanja izvedbe – Psiholozi sportašima mogu pružiti podršku i pomoć u prevladavanju prepreka, postizanju ciljeva te ostvarivanju punog potencijala.
  • Borbe s pritiskom i tjeskobom prisutnom pred natjecanja - Sportski psiholozi mogu pomoći sportašima nositi se s pritiskom koji im stvaraju roditelji, publika i treneri, ali i vlastita očekivanja.
  • Oporavka od ozljeda - Nakon ozljede, sportašima će možda trebati pomoć u toleriranju boli, pridržavanju režima fizikalne terapije ili prilagodbi na izostanak.
  • Održavanja motivacije i discipline – I najveći sportaši ponekad vode borbu sa samodisciplinom te im je potrebna podrška u pronalasku i održavanju motivacije za redovne treninge.

Mnogi sportaši ulažu maksimalan trud i brojne sate u treninge i pripreme kasnije se pitajući zašto njihovi fizički napori nisu dovoljni kako bi postigli rezultate kojima su težili i za koje su marljivo trenirali. Ono što u tom slučaju često zanemaruju zapravo je mentalna priprema koja je jednako važna kao i ona fizička. U toj pripremi ponekad će biti potrebno potražiti pomoć stručnjaka, odnosno pomoć psihologa kako bi radili na cilju postizanja željenih rezultata i ciljeva.

Kako pronaći sportskog psihologa?

Ako osjetite potrebu ili želju za razgovorom koje nudi profesionalni sportski psiholog ili pak želite započeti terapiju, svakako uzmite u obzir kvalifikacije i stručnost psihologa. Platforma Razgovor.hr na usluzi vam stoji s nizom stručnih i specijaliziranih psihologa koji mogu pružiti podršku i pomoć u svladavanju raznih poteškoća i izazova koji se mogu pojaviti prilikom bavljenja sportom.

Najbitniji korak koji trebate poduzeti prilikom potražnje psihologa jest identificirati svoje zahtjeve i potrebe. Prije nego odaberete terapeuta, analizirajte svoje problematične aspekte i područja za koje tražite pomoć.
Tražite li nekoga tko vam može pomoći tijekom procesa rehabilitacije ili kod razvoja programa poboljšanja izvedbe? Ili pak tražite stručnjaka koji može pomoći kod konkretne smetnje ili prilikom svakodnevnog funkcioniranja?

Kada jasno odredite vrstu usluga koje tražite, moći ćete odlučiti kakav stručnjak za sportsku psihologiju odgovara vašim potrebama i stručnosti koju ta osoba treba imati. Ako i dalje možda niste sigurni, slobodno ispunite upitnik i rado ćemo vam pomoći u pronalasku adekvatnog stručnjaka.

Svi su ljudi podložni raznim mentalnim preprekama i izazovima zbog kojih se često mogu osjećati bespomoćno ili obeshrabreno. Briga o svojem mentalnom zdravlju vrlo je važan aspekt zdravog i sretnog života. Čak se i najuspješniji sportaši susreću s određenim smetnjama i problemima mentalnog zdravlja, koji, ako se ne drže pod kontrolom, mogu ostaviti negativne posljedice na psihičko, kao i cjelokupno zdravlje pojedinca.

Uspjeh u sportu sastoji se od velikog fizičkog i psihičkog napora za koje su potrebne određene pripreme i treninzi. Psihološka priprema i mentalni trening kod sportaša su ključni u održavanju zdrave i čvrste psihe te postizanju uspješne karijere. Važnu ulogu u uspjehu sportaša, stoga, nosi i psihološka potpora koju svakako trebamo nastojati približiti svim sportašima te prepoznati kao kvalitetnu i nužnu praksu u svijetu sporta.

Više članaka

»